Zakwas z buraków to składnik naturalnego barszczu czerwonego, który zawsze świetnie smakuje. Warto po niego sięgać przez cały rok, jednak kiszonka może pomóc w uzupełnieniu niedoboru witamin i składników mineralnych, który pojawia się wraz ze spadkiem spożycia warzyw i owoców, czyli w okresie jesienno – zimowym. Zakwas z buraków może być składnikiem barszczu, jednak nadaje się do spożycia również na surowo.
Jak powstaje zakwas z buraków?

Prawdziwy zakwas z buraków jest w 100% naturalny i pozbawiony chemicznych dodatków. Jeśli zakwas na barszcz kupujemy w sklepie to należy sprawdzić skład produktu. Kwasek cytrynowy, ocet, stabilizatory lub konserwanty powinny całkowicie eliminować “zakwas” ze spożycia. Prawdziwy zakwas powstaje poprzez zalanie przegotowaną solanką, obranych i pokrojonych buraków (najlepiej, jeśli są z ekologicznej uprawy). Do buraków można dodać czosnek, pieprz ziarnisty, chrzan, liść laurowy czy skórkę z chleba. Zakwas musi mieć mocny smak, dlatego na 2 litry wody poleca się pokroić około 1-2 kilogramy buraków. Warzywa muszą być przykryte wodą – następnie odstawia się naczynie z zakwasem na 5-9 dni do ciepłego pomieszczenia, w którym rozpocznie się proces fermentacji. Gotowy zakwas można przecedzić, zlać do butelek i przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni.

Dlaczego warto spożywać zakwas z buraków?

Prawdziwy barszcz czerwony przygotowany z kiszonych buraków ma domowy smak. Jest aromatyczny i posiada intensywny kolor. Prawdziwym skarbem barszczu jest jego skład, który dobroczynnie wpływa na funkcjonowanie organizmu i jest polecany dla osób w każdym wieku. Badania wskazują, że w zakwasie znajdują się naturalne antyoksydanty, które chronią przed rozwojem chorób nowotworowych. Jak w każdej kiszonce, barszcz zawiera duże ilości witaminy C, która chroni przed przeziębieniem i przyczynia się do wzmocnienia organizmu. Podobne właściwości wykazuje kwas mlekowy, który znajduje się w kiszonych burakach i jest naturalnym probiotykiem. Zakwas z buraków działa oczyszczająco i od wielu lat są znane jego właściwości krwiotwórcze – ma bowiem wysoką zawartość żelaza, które zalecane jest do spożycia przy niedokrwistości.

Gdzie kupić dobry zakwas?

Jeśli nie możemy zrobić zakwasu samodzielnie, warto szukać go w sklepach z ekologiczną żywnością. Dzięki temu można mieć pewność, że zakwas jest wykonany ekologicznymi metodami, nie zawiera chemicznych ulepszaczy. Wybierajmy w szczególności taki barszcz, który został wytworzony na bazie buraków z ekologicznych upraw. Tego typu produktów raczej nie znajdziemy w zwykłych sklepach czy marketach.

Food obraz autorstwa freepik - www.freepik.com